Kluski z farszem drobiowym

4.97 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Moi domownicy uwielbiają potrawy mączne, więc wszelkie kluski i kopytka pojawiają się na naszym stole co najmniej raz w tygodniu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1 kg ziemniaków
    ● 2 jajka
    ● płaska łyżeczka soli
    ● 2 szkl. mąki pszennej
    ● 3/4 szkl. mąki ziemn.
    Farsz:
    ● podwójny filet z kurczaka
    ● cebula
    ● kilka suszonych grzybów
    ● jajko
    ● sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    Do okraszenia:
    ● masło
    ● cebula
Wystaw ocenę:

4.97 (143 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z farszem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: grzyby moczymy, gotujemy
    i drobno siekamy. Filety myjemy, osuszamy i przepuszczamy
    przez maszynkę. Cebulę
    obieramy, kroimy w kostkę
    i szklimy. Grzyby, mięso i cebulę
    mieszamy, wbijamy jajko,
    doprawiamy. Mieszamy.
  • 2. Ciasto na kluski: ziemniaki
    obieramy, myjemy i gotujemy.
    Studzimy i przepuszczamy
    przez maszynkę. Dodajemy
    jajka, sól i mąki. Szybko wyrabiamy
    ciasto.
  • 3. Z ciasta formujemy placuszki.
    W środek wkładamy porcję
    farszu, zlepiamy i formujemy
    w dłoni kulkę. Gotujemy we
    wrzącej osolonej wodzie 3 minuty
    od wypłynięcia. Podajemy
    z podsmażoną na maśle pokrojoną
    w kostkę cebulą.

Porady

● Kluski można polać wymieszaną z zasmażką wodą z gotowania grzybów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować