Kluski z farszem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: grzyby moczymy, gotujemy
i drobno siekamy. Filety myjemy, osuszamy i przepuszczamy
przez maszynkę. Cebulę
obieramy, kroimy w kostkę
i szklimy. Grzyby, mięso i cebulę
mieszamy, wbijamy jajko,
doprawiamy. Mieszamy.
2.Ciasto na kluski: ziemniaki
obieramy, myjemy i gotujemy.
Studzimy i przepuszczamy
przez maszynkę. Dodajemy
jajka, sól i mąki. Szybko wyrabiamy
ciasto.
3.Z ciasta formujemy placuszki.
W środek wkładamy porcję
farszu, zlepiamy i formujemy
w dłoni kulkę. Gotujemy we
wrzącej osolonej wodzie 3 minuty
od wypłynięcia. Podajemy
z podsmażoną na maśle pokrojoną
w kostkę cebulą.
Porady
● Kluski można polać wymieszaną z zasmażką wodą z gotowania grzybów.
Komentarze