Kluski śląskie z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Boczek i cebule kroję w kostkę, przesmażam na patelni razem w ugotowanymi grzybami do momentu , aż cebula nabierze lekko złotego koloru . Po przestudzeniu mielę razem z mięsem , które pozostało mi po ugotowaniu rosołu . Do powstałej masy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i jedno jajko .
Doprawiam do smaku solą , pieprzem i przyprawą po wymieszaniu wszystkich składników .
2.PRZYGOTOWANIE KLUSEK
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie . Po odcedzeniu jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę do ziemniaków. Lekko ugniatam w misce dłonią i wyrównuję powierzchnie ,pozostawiam do ostygnięcia . 1/4 ziemniaków wyjmuję z miski . Miejsce po ziemniakach wypełniam mąką ziemniaczaną , wybijam jajka i dorzucam wyjętą część ziemniaków . Wyrabiam na gładką, jednolitą masę .
Kolejno odrywam kawałki ciasta, foruje z niego średniej wielkości placuszki, na które nakładam wcześniej przygotowany farsz . Sklejam dokładnie i formuje w kształcie walca . Wrzucam do wrzącej , lekko osolonej wody i gotuję na wolnym ogniu . Po ok. 3 min. od wypłynięcia powinny być już gotowe .
Komentarze