Kluski szpinakowe - gnocchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy na miękko. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce na drobnych oczkach.
Szpinak dokładnie myjemy, przekładamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy przez 5 minut, aż wyparuje woda. Następnie odcedzamy i miksujemy w malakserze.
2.Na stolnicę przesiewamy mąkę, wykładamy ziemniaki, szpinak, jajka, sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie potrzeba dodajemy mąkę bo ciasto musi być gładkie. Z ciasta kroimy mniejsze kawałki i formujemy długie wałki a z nich tniemy małe kluseczki.
3.W garnku gotujemy wodę z dużą ilością soli i jak zacznie wrzeć wkładamy kluseczki . Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową / małym durszlakiem, układamy na półmisku.
4.Na patelni topimy masło, dodajemy starty parmezan, lekko podgrzewamy razem z kluseczkami i wykładamy na talerz. Posypujemy dodatkowo parmezanem.
Komentarze