Kluski szpinakowe - gnocchi

0 (0 ocen)

  • Średni

Polskie kopytka w wersji włoskiej - szpinakowe.

  • Średni

Składniki:

  • - świeży szpinak: 500 gramów
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 10 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - masło: 1 opakowanie
    - starty parmezan: 5 łyżek
    - sól: 1 szczypta
    - gałka muszkotołowa: 1 puszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski szpinakowe - gnocchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy na miękko. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce na drobnych oczkach.

    Szpinak dokładnie myjemy, przekładamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy przez 5 minut, aż wyparuje woda. Następnie odcedzamy i miksujemy w malakserze.
  • gnocci 2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, wykładamy ziemniaki, szpinak, jajka, sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie potrzeba dodajemy mąkę bo ciasto musi być gładkie. Z ciasta kroimy mniejsze kawałki i formujemy długie wałki a z nich tniemy małe kluseczki.
  • 3. W garnku gotujemy wodę z dużą ilością soli i jak zacznie wrzeć wkładamy kluseczki . Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową / małym durszlakiem, układamy na półmisku.
  • gnocci 4. Na patelni topimy masło, dodajemy starty parmezan, lekko podgrzewamy razem z kluseczkami i wykładamy na talerz. Posypujemy dodatkowo parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować