Kluski szpinakowe

  • wyświetlono: 2776 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kluski szpinakowe to świetny pomysł na pyszny, a zarazem efektowny obiad. Małe, urokliwie zielone kluseczki, polane masełkiem, lub podane z ulubionym mięsem, sprawią, że zwykły rodzinny obiad, zamieni się w wyjątkowy, a kluseczki znikną w mgnieniu oka, dlatego warto zrobić ich na prawdę sporą ilość :)

2 (2)
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

* 1kg ziemniaków
* 250g świeżych liści szpinaku
* 2-3 szklanki mąki pszennej
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski szpinakowe

  • 1. Kluski najczęściej przygotowuję z ziemniaków ugotowanych dnia poprzedniego. Jeśli jednak takich nie macie, to obieramy ziemniaki, gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, bądź ugniatamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
  • 2. Opłukany pod bieżącą wodą szpinak podduszamy na suchej patelni, do momentu aż pomniejszy swoją objętość, a cała woda odparuje z patelni. Studzimy szpinak i odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Rozdrabniamy blenderem.
  • 3. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. ziemniaki, szpinak, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Mąki pszennej na początek warto dodać mniej i stopniowo zwiększać ilość, bo zależnie od rodzaju ziemniaków, może nie być potrzebna jej maksymalna ilość.
  • 4. Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej formujemy wałeczek, mniej więcej na grubość palca, który tniemy na 3 centymetrowe kluseczki. Każdą kluskę dociskamy wypukłą stroną widelca, tworząc charakterystyczne wgłębienia.
  • 5. Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, wyciągamy je łyżką cedzakową. Podajemy od razu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

image-26qqigq

Dodane przez: monika016

Szpinakowe spaghetti

Szpinakowe spaghetti to miła odmiana...

Mięciutkie kluski - szklaki

Dodane przez: Jola1977-1977

Mięciutkie kluski - szklaki

Bardzo szybkie w przygotowaniu...

łosoś cytrynowy ze szpinakiem

Dodane przez: paolineczka

Cytrynowo-szpinakowy

Kulinaria to moja pasja. Lubię...

Kluski śląskie z mięsem.

Dodane przez: weronika63

Kluski śląskie z mięsem

Kluski śląskie nadziewane farszem...

KLUSKI ŚLĄSKIE | rita creative

Dodane przez: RITA creative

KLUSKI ŚLĄSKIE | rita creative

Jako że jestem dziołcha ze śląska,...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Wiejskie kluski z serem

Tak przygotowane kluski, zwane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE