Kluski śląskie z sosem jasnym z piersią z kurczaka

4.42 (189 ocen)

  • 40 min

Pyszne kluski , nauczyłem się ich robić od mamy.

  • 40 min

Składniki:

  • Kluski:
    1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    sól
    mąka ziemniaczana
    Sos:
    1 torebka Sosu Pieczeniowego Jasnego
    połówka piersi z kurczaka
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.42 (189 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z sosem jasnym z piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i uklepujemy w garnku lub misce a następnie dzielimy ‘na cztery’. Czwartą część ziemniaków wyjmujemy (kładziemy na reszcie ziemniaków) i w to miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną równo z brzegami ziemniaków.
  • 2. Wbijamy jako, solimy i zagniatamy ciasto.
  • 3. Z ciasta formujemy dłońmi wałki i kroimy na mniejsze części, formujemy kulki i palcem robimy dziurkę.
  • 4. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu
    Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na małej ilości tłuszczu. Sos rozrabiamy zgodnie z opisem na opakowaniu i gotujemy przez chwilę z piersią z kurczaka. Dodajemy pieprz, Polewamy kluski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować