Kluski śląskie z sosem myśliwskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować sos :
Grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu ugotować .
Odcedzić i pokroić w paseczki .
Ogórka i kiełbasę pokroić w kostkę .
Cebulę obrać , posiekać i zeszklić na łyżeczce oleju , wymieszać z przecierem pomidorowym .
Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę , dodać bulion połączony z 50 ml wywaru grzybowego i wino i intensywnie mieszając podgrzać , aż do zgęstnienia ( ok. 20 minut ) .
W połowie gotowania dodać cebulę z przecierem , ogórka , kiełbasę , grzyby , a także przyprawy ( pieprz grubo zmielić ) .
Wymieszać i gotować jeszcze 10 minut .
Przygotować kluski śląskie :
Ziemniaki przecisnąć przez praskę .
Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części .
Odłożyć jedną czwartą i w to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną .
Dodać jajko i doprawić solą .
Całość wymieszać .
Z masy ziemniaczanej uformować kluski ( w każdej z nich zrobić wgłębienie ) .
Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia , wyciągnąć łyżką cedzakową .
Komentarze