Kluski -Prażuchy

4.5 (181 ocen)

  • 45 min

Potrawa staropolska.Prosta w sporządzaniu. Danie tanie.Bardzo mi smakuje.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki maki pszennej,sól do smaku ,20dag słoniny,może być cebula.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski -prażuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować.
  • 2. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie posolić i dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną.
  • 3. Następnie całość dobrze wymieszać na jednolitą masę.
  • 4. Słoninę wysmażyć z cebulą.
  • 5. Podawać kluski polane tłuszczem z cebulą.

Porady

Należy wrzucać ziemniaki na gorącą wodę.Woda powinna zakryć ziemniaki. Kluski dobrze smakują z kiszona zasmażaną kapustą.Może być też mięso.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować