Prażuchy

5 (170 ocen)

  • Łatwy

Pyszne i sycące jedzonko .

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1.5 kilograma
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - sól: 1 łyżeczka
    - boczek lub słonina: 30 dekagramów
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prażuchy 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, około 5 min przed końcem gotowania, dosypać do garnka mąkę, przykryć i gotować do miękkości.
  • Prażuchy 2. Miękkie ziemniaki odcedzić dokładnie z wody i potłuc najlepiej drewnianą pałką. Ubijamy tak długo aż masa będzie gładka i pałka będzie się łatwo odklejała od ziemniaków.
    Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni.
    Łyżką maczaną w tłuszczu kładziemy z ziemniaków malutkie kluski, polewamy tłuszczem i podajemy z kwaśną surówka lub kiszonym ogórkiem, albo tak jak lubi mój mąż z mlekiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować