Prażuchy

4.5 (177 ocen)

  • 50 min

Opowiadania o tych ziemniakach zaciekawiły mnie ,więc postanowiłem zrobić takie na obiad. Polecam z surówką z kiszonej kapusty. Pycha. Odsmażane na smalcu są jeszcze lepsze.

  • 50 min

Składniki:


  • 1/2 kg ziemniaków
    mąka
    czubata łyżka smalcu
    cebula
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Kiedy będą miękkie ,odcedzamy i dodajemy mąkę-ilość zależna od rodzaju ziemniaków. Ubijamy ,podgrzewając na małym płomieniu ,tak by masą była gęsta i dokładnie wymieszana z mąką. Dużą łyżką nakładamy ziemniaki na talerze ,polewając tłuszczem z cebulką pokrojoną w kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować