Kule z ciasta na kluski śląskie a w środku drobiowa pasztetowa. Prosto, tanio, smacznie. Okraszone smażoną cebulką i skwarkami. A listki świeżej szałwii dodają aromatu.
Kluchy śląskie z pasztetową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugnieść.Wystudzić. Ja gotuję dzień wcześniej. Przepuścić przez praskę lub maszynkę ,by nie było grudek. Następnie uklepać je w misce, podzielić na ćwiartki i 1/4 odkroić i wyciągnąć.
2.Odkrojoną część rozłożyć równomiernie na wierzch, a lukę wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, sól do smaku i wyrobić gładką masę. Odrywać po kawałku ciasta, uklepując ręką placuszki, na każdy placuszek nałożyć plasterek pasztetowej i zlepić w kulę. Gotowe kule wrzucać na osolony wrzątek i gotować chwilę od czasu wypłynięcia na wierzch, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, by ich nie uszkodzić. Ja gotuję ok 1-2 minut od chwili wypłynięcia.
Komentarze