Kluski śląskie z pasztetową

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne i sycące, kluski nadziane pasztetową, okraszone cebulką.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 28 szt.

    1-1,2 kg ziemniaków(sól)
    jajko
    mąka ziemniaczana

    Dodatkowo:

    400 g dobrej jakościowo pasztetowej
    cebula
    olej
    curry do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Pasztet

Kluski śląskie z pasztetową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski. 1. Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu,odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak,aby nie było grudek,pozostawić do wystygnięcia.
    Ziemniaki uklepać w misce,podzielić na ćwiartki,jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej,uzupełnić tyle ile było ziemniaków,
  • Kluski. 2. wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
    Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu,spłaszczyć na dłoni,ułożyć na środku kulkę z pasztetowej,
  • Kluski. 3. uformować w dłoniach kulę.
  • Kluski. 4. W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min.następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
    Na patelnie wlać olej,wrzucić cebulkę podsmażyć do zarumienienia,przyprawić curry i polać kluski.
    Podawać na ciepło.

Porady

Do pasztetowej można np.dodać podsmażone,drobno posiekane pieczarki,lub użyć kupną pasztetową z borowikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować