Klopsiki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy drobno,pieczarki w plastry.
Mięso wyrabiamy z cebulą,chrzanem, koncentratem, solą,majerankiem,słodką papryką, pieprzem ziołowym. W razie potrzeby możemy doprawić większą ilością danej przyprawy. Na koniec do masy dodajemy ubite na sztywno białko. Delikatnie wyrabiamy. Formujemy małe kulki i układamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
2.Śmietanę mieszamy z jogurtem i ketchupem. Powstałym sosem polewamy klopsiki.
Na klopsiki wykładamy pieczarki wymieszane z pozostałymi przyprawami:ziołami prowansalskimi, tymiankiem i oregano.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut, po czym łyżką mieszamy całość by wszystkie pieczarki znalazły się w sosie, zapiekamy jeszcze ok 15 minut.Podajemy gorące.
Komentarze