Klopsiki w paprykowej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę moczymy w wodzie. Następnie wyciskamy wodę, dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy 1 jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy również 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Z mięsa formujemy małe kulki. Obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone pulpety układamy w misce.
2.Pokrojoną w kostkę i posoloną cebulę szklimy na oleju. Dodajemy do tego pokrojoną w niewielką kostkę paprykę oraz pokrojoną w kostkę paprykę konserwową.
3.Olej mieszamy z ketchupem i koncentratem. Dodajemy do papryki i cebuli. Gotujemy aby zalewa była ciepła. Dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość do smaku przyprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem.
4.Klopsiki zalewamy zalewą i odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarze