Kiełbasa z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki długości około 10 cm. Pokrojone kawałki wrzucić na lekko osolony wrzątek i lekko obgotować, aby wierzchnia warstwa zmiękła. Po wyjęciu z wody pory rozkrawać wzdłuż, nie przecinając do samego końca. Środki wyjmujemy i kroimy drobno.
Na oleju rumienimy pokrojone drobno pory, dokładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Razem chwilkę smażymy, dodajemy natkę pietruszki, żółtko, śmietanę i doprawiamy. Gotową masą wypełniamy wydrążone środki porów. Całość spinamy kawałkiem pora.
Tak przygotowane pory wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy winem i zapiekamy około 15 minut.
2.Smacznego
Porady
Kiełbasę z porami można podawać do ziemniaków, chleba, kaszy, makaronu. Możliwości są różnorodne.
Komentarze