Kiełbasa słoikowa

4.99 (194 ocen)

Przepis mam od mojej mamy, robimy ją od lat i zawsze smakuje

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
    1 kg boczku świeżego
    4-5 ząbków czosnku
    1 łyżka majeranku
    1,5 łyżeczki pieprzu
    1,5-2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki suchej żelatyny
    2 dkg gorczycy
    0,5 szkl. Wody
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kiełbasa słoikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić i przełożyć do miseczki.
    Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa.
    Majeranek rozetrzeć w dłoniach i dodać do mięsa, dodać też sól i pieprz oraz dobrze wyrobić, najlepiej dłońmi mięso po trochu dodając wodę. Na końcu dodać suchą żelatynę i gorczycę. Jeszcze raz wyrobić.
    Przełożyć do wyparzonych słoiczków na 3/4 wysokości. Odstawić na 6 godzin.Pasteryzować w wodzie 1, 5 godz. Wyjąć, przestudzić i włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować