Kiełbasa słoikowa wieprzowa

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Świetna alternatywa dla wyrobów sklepowych

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej
    200 g chudego boczku
    1 płaska łyżeczka soli lub wg własnego smaku
    1/2 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
    pieprz zielony, marynowany - wg uznania
    3 ząbki czosnku- posiekanego drobno
    1,5 płaskie łyżeczki żelatyny
    łyżka majeranku
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiełbasa słoikowa wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce o dużych oczkach - użyłam nr 8.
  • 2. 2.Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. W misce dobrze wyrobić mięso z dodatkiem wody i żelatyny oraz wszystkich przypraw.
  • 3. 3. Nałożyć do wymytych słoiczków, napełniając je do 2/3 wysokości. Starać się w miarę dobrze ubić mięso aby nie powstały dziury. Zakręcić mocno, wyparzonymi zakrętkami, wstawić do odpowiedniej wysokości garnka( na dnie położyć podkładkę silikonową lub gazetę) zalać gorącą woda do wysokości mięsa.
  • 4. 4.Wodę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i parzyć słoiki przez godzinę.
  • 5. 5. Wyłączyć i pozostawić słoiki w wodzie do ostygnięcia.
  • 6. 6.Kolejnego dnia powtórzyć wekowanie raz jeszcze. Wodę zagotować, i znowu od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i parzyć słoiki 60 minut. Jeszcze ciepłe wyjąć z wody i ustawić do góry nogami aż do wystygniecia.
  • 7. 7.Zimne, włożyć do lodówki Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Wieprzowina Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować