Kiełbasa słoikowa wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce o dużych oczkach - użyłam nr 8.
2.2.Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. W misce dobrze wyrobić mięso z dodatkiem wody i żelatyny oraz wszystkich przypraw.
3.3. Nałożyć do wymytych słoiczków, napełniając je do 2/3 wysokości. Starać się w miarę dobrze ubić mięso aby nie powstały dziury. Zakręcić mocno, wyparzonymi zakrętkami, wstawić do odpowiedniej wysokości garnka( na dnie położyć podkładkę silikonową lub gazetę) zalać gorącą woda do wysokości mięsa.
4.4.Wodę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i parzyć słoiki przez godzinę.
5.5. Wyłączyć i pozostawić słoiki w wodzie do ostygnięcia.
6.6.Kolejnego dnia powtórzyć wekowanie raz jeszcze. Wodę zagotować, i znowu od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i parzyć słoiki 60 minut. Jeszcze ciepłe wyjąć z wody i ustawić do góry nogami aż do wystygniecia.
Komentarze