KIEŁBASA SŁOIKOWA

  • wyświetlono: 15247 |
  • dodany do książki kucharskiej: 55 |
  • polecenia: 3

Konserwa mięsna , bez sztucznych dodatków,konserwantów,mięso w mięsie.Można przechowywać dłużej.

Kalina

Składniki

1,5 kg łopatki w całości
0,5 kg łopatki mielonej
około 1 płaska łyżka soli
pieprz , majeranek do smaku
około 3-4 ząbki czosnku
po 2 ziarnka ziela angielskiego , 1 liściu laurowym i pół łyżce smalcu na każdy słoik

Sposób przygotowania przepisu:

KIEŁBASA SŁOIKOWA

  • 1. Łopatkę w całości pokroić na kostkę , około 2x2 , dodać sól , pieprz i majeranek , dokładnie wymieszać , aby przyprawy dobrze pokryły mięso . Następnie dodać mięso mielone , rozgnieciony czosnek i znowu wymieszać razem dokładnie . Odstawić na 24 godziny do lodówki . Przygotować około 4 słoiki 1/2 litrowe . Następnego dnia nakładać mięso do słoików , na około 3/4 wysokości , łyżką dokładnie ugniatać tak , aby nie było wolnych przestrzeni z powietrzem . Do każdego słoika włożyć po 1 liściu laurowym , 2 kulki ziela angielskiego i dodać nieco wody , tylko żeby pokryło mięso . Włożyć także na każdy słoik po pół łyżki smalcu . Zakręcić . Gotować 1 godzinę , wystudzić . Następnego dnia powtórzyć gotowanie 1 godzinę .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



 

Komentarze

Podobne przepisy

Biała kiełbasa

Dodane przez: Wioleczka1

Biała kiełbasa

Odkąd zrobiłam pierwszy raz białą...

Domowa kiełbasa wędzona

Dodane przez: jolantagłówka

Domowa kiełbasa wędzona

Pierwszy raz domową kiełbasę zrobiłam...

Biała domowa kiełbasa

Dodane przez: Gregorhspeed

Biała domowa kiełbasa

Przygotowanie domowym sposobem...

image-22l3011

Dodane przez: kruszka1988

swojska biała kiełbasa

Przepis powstał przy napływie chwili...

Smarowidło z boczku i kiełbasy

Dodane przez: Wioleczka1

Smarowidło z boczku i kiełbasy

Aromatyczne, smaczne smarowidło...

Kiełbasa szynkowa parzona - nie wędzona

Dodane przez: Wioleczka1

Kiełbasa szynkowa parzona - nie wędzona

Nie ma to jak domowa wędlina