Kiełbasa Słoikowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ostatnio marny wybór był u mnie w sklepie mięsnym,a w zasadzie kiełbasy wyglądały mało zachęcająco,więc zrobiłam własny wyrób,z którego jestem zadowolona i moja rodzinka również :-)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    0,5 kg boczku surowego
    0,5 kg marchewki
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka czerwonej ostrej papryki
    3\4 łyżki soli peklowej
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Wędliny

Kiełbasa słoikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa słoikowa. 1. Karkówkę i boczek najlepiej zmielić w maszynce,niestety ja takowej jeszcze nie posiadam więc wrzuciłam do blendera ze zwykłym nożykiem i też dał radę,
    marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach,lub można wspomóc się blenderem,co ja uczyniłam ;-)
    Żelatynę rozpuszczamy w ok.pół szkl. wody i dodajemy do mięsa i marchewki.
    Wsypujemy przyprawy i wszystko dokładnie wyrabiamy ręką ok.20 min.
  • Kiełbasa słoikowa. 2. Tak przygotowane mięso wkładamy do słoików do 3\4 wysokości ,zakręcamy.
    Do dużego garnka wkładamy ściereczkę na dno , ustawiamy słoiki , wlewamy wodę do połowy wysokości słoików,zagotowujemy do temp.70-80 C, i tak nasze słoiki mają pyrkotać dosłownie przez godz.
    Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka i po przestygnięciu wstawiamy do lodówki na noc.
    Można jeszcze pasteryzację powtórzyć na 2 i 3 dzień,ale powiem Wam szczerze u mnie takie słoiki nawet tydz.nie postoją,tak szybko znikają a gdzie tu mówić o 3 miesiącach,czy pół roku ;-)

Porady

Można pominąć marchewkę i żelatynę,ja akurat bardzo lubię kiełbasę słoikową z galaretką ;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować