kiełbasa słoikowa ,,preppersa''

4.5 (166 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Jest to konserwa mięsna z naturalnych składników, którą można przechowywać dłuższy okres czasu. Wbrew pozorom łatwa w wykonaniu.

  • 3 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
    2 kg boczku surowego
    1 golonka wieprzowa
    czosnek kilka ząbków 5-6
    liście laurowe 3
    ziele angielskie 4
    owoc jałowca 5
    sól 5 łyżeczek
    pieprz
    opcjonalnie kminek
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiełbasa słoikowa ,,preppersa'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Golonkę gotować wraz z liściem laurowym, zielem 2 łyżeczkami soli do miękkości w niewielkiej ilości wody. Po ugotowaniu ostudzić i obrać wszystkie miękkie części- mięso, skórki itp.wywar zachować.
    2. Karkówkę oraz boczek pokroić na drobną kostkę i zmielić na surowo w maszynce na grubych oczkach. Podczas mielenia dodać czosnek.
    3.Mięso z golonki również zmielić i całość połączyć.
    4. Wywar zredukować aby stał się esencjonalny.Dla ładnego koloru moż
    na dodać do wywaru odrobinę słodkiej papryki.
    5.Owoce jałowca, ziele, sól, pieprz ziarnisty zmielić w młynku do kawy. Gotową mieszankę przypraw dodać do mięsa mielonego.
    6. Masę mięsną wyrabiać około 20 minut rękoma, aż będzie kleista.
    7.Przygotować słoiki i odpowiednie zakrętki. W razie potrzeby wyparzyć wszystko wrzątkiem.
    8.Do suchych słoików nakładać mięso do 2/3 wysokości. Do każdego słoika wlać trochę rosołu z golonki. Mocno zakręcić.
    9. Włożyć do zimnej wody i pasteryzować w zależności od wielkości słoików 60-90 minut.
    10. Kolejnego dnia, po upływie 24 godzin powtórzyć pasteryzację przez 1 godzinę . Upewnić się na koniec że wszystkie słoiki się zassały.

    Tak przygotowane słoiki mogą poleżeć w chłodnym miejscu do 3 miesięcy.
    Jeśli chcemy uzyskać bardzo trwałą konserwę należy powtórzyć trzeci raz pasteryzację po 24 godzinach przez 1 godzinę czasu w 100 stopni. Wtedy trwałość prawidłowo wykonanej konserwy wynosi kilka miesięcy .

Porady

Jeśli chcecie mieć więcej smalczyku w konserwie użyjcie tłustszego mięska. Dzięki dodatkowi golonki konserwa zyskuje na smaku natomiast skórki zapewniają uzyskanie naturalnej galaretki bez użycia żelatyny w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować