Cudownie orzeźwiające ciasto z jedynie trzech składników - kwintesencja parnej i upalnej Florydy! Kawałek tego ciasta może być przyjemnym początkiem dnia ;)
1.Herbatniki pokruszyć w malakserze lub wałkiem, połączyć z rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Masą wylepić formę do tarty o średnicy 26cm, podpiec w piekarniku przez 5 minut.
Do mleka skondensowanego dodać cztery żółtka (białka zachować do bezy) i wymieszać do uzyskania kremowej masy. Następnie dolać sok z limonek oraz otartą skórkę ze sparzonej limonki. Ponownie wymieszać, aż do uzyskania przez masę konsystencji rzadkiego budyniu.
Masę piec przez 20 minut. Przygotować bezę - ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, dodać cztery łyżki cukru i ubić lśniącą, puszystą pianę. Wyjąć ciasto, pianę wyłożyć dekoracyjnie na masę limonkową i zapiekać jeszcze 15 minut, do zrumienienia się bezy.
Komentarze