Keks kokosowy z orkiszem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Keks na mleczku kokosowym z dodatkiem zdrowych i wartościowych dietetycznie płatków orkiszowych i żurawiny, słodzone cukrem trzcinowym. Ciasto o nietuzinkowym aromacie, miękkie i wilgotne - po prostu warte spróbowania.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki płatków orkiszowych błyskawicznych – pełnoziarnistych
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
    1 kopiasta szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
    3 jajka
    ½ szklanki oleju
    1 szklanka mleczka kokosowego 18% tłuszczu (80% - owy ekstrakt z kokosa)
    1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    2/3 szklanki suszonej żurawiny ciętej
    masło i kasza manna do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Babki Placek Desery

Keks kokosowy z orkiszem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keks kokosowy z orkiszem i żurawiną 1. Utrzeć jajka z olejem i cukrem. Wlać mleczko kokosowe i wymieszać. Wsypać proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz sodę i ponownie wymieszać. Dołożyć płatki orkiszowe i żurawinę, po czym całość wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
  • Keks kokosowy z orkiszem i żurawiną 2. Masę przełożyć do 3 – ech prostokątnych form aluminiowych (każda o wymiarach 9 x 22 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych kaszą manną.
  • Keks kokosowy z orkiszem i żurawiną 3. Piec 45 min (180 st. C).

Porady

Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować