Keks z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Keks smaczny i szybki do wykonania. W sam raz do kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dkg mąki
    25 dkg margaryny
    5 jaj
    25 dkg cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szklanki mleka
    50 ml brandy
    10 dkg żurawiny
    tłuszcz do formy
    bułka tarta do formy
    Lukier:
    15 dkg cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gbu7b0 1. Margarynę rozpuścić.
  • image-1hofv4a 2. Żurawinę zalać gorąca wodą, odstawić na 10 min, odcedzić.
  • image-16qsdb6 3. Jajka z cukrem ubić na sztywno.
  • image-0b9ac21 4. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy , wymieszać.
  • image-1562h1r 5. Dodać margarynę, wymieszać
  • image-24fo2po 6. . Następnie dodać mleko, brandy , wymieszać
  • image-024h08d 7. Nieco żurawiny odłożyć, resztę posypać ć mąką, dodać do ciasta, wymieszać..
  • image-0ek010p 8. Formę o wym.11x29 cm natłuścić, wysypać bułką tartą, wlać ciasto do wysokości 3/4. Piec w piekarniku w tem. 180 stopni przez około 50 min.
  • image-120qim2 9. Cukier puder połączyć z sokiem cytryny, gorącą wodą i mieszać aż powstanie jednolita masa. Keks polać lukrem , posypać żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować