Każdy mnie prosi o przepis na ten keksik, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego Świąt.
1 godz. 15 min
Składniki:
20 dag masła
20 dag cukru pudru
4 jajka
30 dag mąki pszennej
2 łyżeczki p. do pieczenia
3 łyżki rumu
10 dag rodzynek
10 dag skórki pomarańczowej
10 dag mieszanki keksowej
szczypta soli
4 łyżki mleka
skórka starta z jednej cytryny
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do dekoracji
Keks z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę. Podczas ucierania dodajemy szczyptę soli. Do masy wbijamy jajka, wlewamy rum i mleko. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z p. do pieczenia i mieszamy. Bakalie opruszamy mąką i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i pieczemy ok. 65 minut w temp. 170 stopni. Gdy keks ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze