Keks z bakaliami

5 (180 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Każdy mnie prosi o przepis na ten keksik, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego Świąt.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 20 dag masła
    20 dag cukru pudru
    4 jajka
    30 dag mąki pszennej
    2 łyżeczki p. do pieczenia
    3 łyżki rumu
    10 dag rodzynek
    10 dag skórki pomarańczowej
    10 dag mieszanki keksowej
    szczypta soli
    4 łyżki mleka
    skórka starta z jednej cytryny
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Keks Desery Ciasto

Keks z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę. Podczas ucierania dodajemy szczyptę soli. Do masy wbijamy jajka, wlewamy rum i mleko. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z p. do pieczenia i mieszamy. Bakalie opruszamy mąką i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i pieczemy ok. 65 minut w temp. 170 stopni. Gdy keks ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować