Keks Staropolski

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny i szybki keks z dużą zawartością bakalii, jedno z moich ulubionych ciast.

  • 60 min

Składniki:

  • 150 g masła
    120 g cukru
    3 jajka
    50 ml amaretto
    160 g mąki totowej + 15 g do obtoczenia owoców
    100 ml mleka 3,2%
    300 g kandyzowanych owoców
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    100 g rodzynek
    1 opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Do kawy Keks Desery

Keks staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrami. Ciągle ubijając stopniwo dodajemy jajka. Do otrzymanej masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • 2. Następnie dodajemy wymieszane z mąką owoce kandyzowane oraz rodzynki. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy płynne składniki mleko i amaretto.
  • 3. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 32*11 wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 4. Piec ok 55 minut w temp. 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Bakalie Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować