Kartoflanka z kluskami z pod pachy - skubanymi

4.5 (179 ocen)

  • 40 min

zupa z domu rodzinnego

  • 40 min

Składniki:

  • na zupę
    porcja rosołowa lub tylko kości
    marchewka
    pietruszka
    cebula
    2-3 ziemniaki
    listek selera
    natka pietruszki

    na kluski
    1 szkl maki
    1 jajko
    szczypta soli
    woda



Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kartoflanka z kluskami z pod pachy - skubanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku nastawić wodę, dodać porcję rosołową lub kości na rosół, marchewkę , pietruszkę, cebulę i seler, ugotować rosół. Wyjąć kości, oderwać resztki mięsa i dodać do zupy, Następnie ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotować do miękkości.
    Z mąki jajka soli i odrobiny wody zagnieść ciasto, rozwałkować cienko i poskubać palcami na małe kluseczki, dodać do zupy.
    Należy zwrócić uwagę na to by nie dodać za dużo klusek . Zagotować zupę, posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować