Kartacze / Pyzy ziemniaczane z mięsem

4.47 (170 ocen)

Klasyka kuchni polskiej, pyszne pyzy z mięsem.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
    3-5 łyżek mąki ziemniaczanej

    Farsz:
    500g mięsa mielonego
    1 jajko L
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka soli
    szczypta pieprzu

    Do okraszenia:
    300g chudego boczku
    3 duże cebule
Wystaw ocenę:

4.47 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze / pyzy ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy. 1 kg gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę, 1 kg trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy. Ziemniaki surowe i ugotowane łączymy, dodajemy mąkę ziemniaczną zaczynając od 3 łyżek, zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło, dodajemy więcej mąki.
  • 2. Przygotowujemy farsz: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami.
  • 3. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, które rozpłaszczamy na placek wielkości. Na placek wykładamy sporą ilość farszu, dokładnie zlepiamy, formujemy kulki.
  • 4. Kartacze wrzucamy na wrzątek, gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez około 20 minut.
  • 5. W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do miękkości. Układamy na ugotowane kartacze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować