Karkówka z czosnkiem pieczona w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i pokroić w słupki. Mięso ponakłuwać nożem i w każdy otwór włożyć po słupku czosnku. Przygotować marynatę: do miseczki wlać olej, ocet, wsypać przyprawy, odciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i natrzeć mięso marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
2.Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia a następnie do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok.90 minut.Na 20 minut przed końcem pieczenia, rozchylić worek, mięso polać winem i sosem, który się wytworzył podczas pieczenia. Podpiec do zrumienienia, po czym odstawić karkówkę na 15 minut przed podaniem. Podawać np.z pieczonymi ziemniakami i ulubionymi warzywami.
Komentarze