Karkówka pod grzybami

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pierwsze grzybobranie w tym roku zaowocowało pięknymi leśnymi grzybami. Wykorzystałam je do serwowanej na obiad karkówki. Grzyby przesmażone z dodatkiem cebulki są bardzo smacznym i wyrazistym akcentem na soczystym, lekko pikantnym mięsie.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 kawałki karkówki (około 800g)
    marynata:
    2-3 łyżki oliwy pomidorowej lub ew. czystej
    słodka i ostra papryka
    sól
    czarny pieprz
    ząbek czosnku
    gorczyca w całości
    majeranek

    grzyby:
    400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc)
    łyżka masła klarowanego
    2 średnie białe cebule
    sól
    czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pod grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka pod leśnymi grzybami 1. Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Składniki marynaty : oliwę, ostra i słodka papryką, sól, świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, majeranek i gorczycę łączymy. Mięso umieszczamy w marynacie na co najmniej kilka godzin. Im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem przypraw. Rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy mięso wraz z marynata na złoto z obu stron.
  • Karkówka pod leśnymi grzybami 2. Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy grzyby.
  • Karkówka pod leśnymi grzybami 3. Następnie dodajemy poszatkowana w piórka cebulę. Przesmażamy aż cebula się zeszkli a grzyby odparują wodę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso serwujemy z dodatkiem grzybowo-cebulowej pierzynki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować