1.Kajzerkę kroimy w kawałki i obficie spryskujemy wodą. Łopatkę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i wraz z kajzerką i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2.Ziemniaki ścieramy na tarce na bardzo drobne wiórki. Odstawiamy na 10 minut, następnie dokładnie odciskamy.
3.Do mięsnej masy dodajemy ziemniaki, majeranek i jajka. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
4.Z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rumiano na średnio rozgrzanej patelni.
5.Boczek do karbanatków powinien być dość chudy - tłuszcz nie powinien przekraczać 20% masy całego boczku.
Karbanatków z reguły nie trzeba solić - wędzony boczek jest dostatecznie słony.
Komentarze