Karbanatki

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Kotlety mielone nieco inaczej.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa: 0.5 kilograma
    - chudy wędzony boczek: 0.5 kilograma
    - żółta cebula: 1 sztuka
    - Kajzerki: 2 sztuki
    - mączyste ziemniaki: 3 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - majeranek: 1 łyżka
    - czosnek: 3 ząbki
    - olej do smażenia: 1 sztuka
    - bułka tarta do posypywania: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karbanatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerkę kroimy w kawałki i obficie spryskujemy wodą. Łopatkę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i wraz z kajzerką i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  • 2. Ziemniaki ścieramy na tarce na bardzo drobne wiórki. Odstawiamy na 10 minut, następnie dokładnie odciskamy.
  • 3. Do mięsnej masy dodajemy ziemniaki, majeranek i jajka. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
  • 4. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rumiano na średnio rozgrzanej patelni.
  • 5. Boczek do karbanatków powinien być dość chudy - tłuszcz nie powinien przekraczać 20% masy całego boczku.
    Karbanatków z reguły nie trzeba solić - wędzony boczek jest dostatecznie słony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.16 (358 ocen)

Burger XXL

To może cię zainteresować