Kapusta z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę moczymy przez noc. Następnie gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, wodę zachowujemy.
2.Kapustę siekamy, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut. Odcedzamy. Dodajemy do fasoli i zagotowujemy.
3.Cebulę obieramy i siekamy. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy, aż powstaną skwarki. Wsypujemy cebulę i lekko złocimy. Dodajemy mąkę i zasmażamy. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i dodajemy do kapusty z fasolą. Dolewamy wodę z gotowania ziemniaków. Chwilę gotujemy.
Doprawiamy pieprzem. Podajemy z ziemniakami.
Żeby danie nie było zbyt kwaśne, kapustę przed gotowaniem możemy opłukać. Potrawa będzie prezentowała się bardziej dekoracyjnie, jeśli użyjemy białej i czerwonej fasoli.
Komentarze