1 średnia główka czerwonej kapusty
300 gram białej fasoli Jaś
2 żółte jabłka
1 czerwona cebula
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
olej do smażenia
Modra kapusta z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę przełożyć do garnka.
Zalać wodą i odstawić na noc.
Po tym czasie wymienić wodę.
Fasolę gotować do miękkości - około 1 godziny.
Odcedzić.
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści.
Zetrzeć na mandolinie lub drobno pokroić nożem.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej.
Usmażyć na nim cebulę.
Dodać kapustę i razem przesmażyć.
Zalać wodą, doprawić do smaku solą i gotować do czasu, aż kapusta będzie na pół miękka.
Odcedzić.
Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Dodać razem z sokiem z cytryny i cukrem do kapusty.
Wymieszać.
Dodać fasolę, majeranek, pieprz oraz pokrojone w plasterki drugie jabłko.
Wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 10 st C.
Podczas pieczenia można kapustę przemieszać.
Komentarze