Modra kapusta z fasolą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

bardzo syte danie

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
    300 gram białej fasoli Jaś
    2 żółte jabłka
    1 czerwona cebula
    sok z 1 cytryny
    2 łyżki cukru
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Modra kapusta z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przełożyć do garnka.
    Zalać wodą i odstawić na noc.
    Po tym czasie wymienić wodę.
    Fasolę gotować do miękkości - około 1 godziny.
    Odcedzić.
    Kapustę oczyścić z wierzchnich liści.
    Zetrzeć na mandolinie lub drobno pokroić nożem.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    W garnku rozgrzać olej.
    Usmażyć na nim cebulę.
    Dodać kapustę i razem przesmażyć.
    Zalać wodą, doprawić do smaku solą i gotować do czasu, aż kapusta będzie na pół miękka.
    Odcedzić.
    Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Dodać razem z sokiem z cytryny i cukrem do kapusty.
    Wymieszać.
    Dodać fasolę, majeranek, pieprz oraz pokrojone w plasterki drugie jabłko.
    Wymieszać.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 10 st C.
    Podczas pieczenia można kapustę przemieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Jabłka Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować