Kapusta na zimę

4.5 (176 ocen)

Sałatka do słoików przygotowana z białej kapusty z dodatkiem marchewki. Odpowiednio dobrane przyprawy nadają jej oryginalny smak.

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg poszatkowanej białej kapusty
    1 kg obranej marchewki pokrojonej na półtalarki

    Zalewa:
    1 szklanka wody
    3/4 szklanki octu 10%
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki soli
    10 dużych posiekanych ząbków czosnku
    10 g ziół prowansalskich
    2 łyżki papryki słodkiej mielonej
    2 łyżki kminku całego
    3 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Kapusta na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta na zimę 1. Kapustę wymieszać z marchewką. Składniki zalewy zagotować w dużym garnku, dodać wymieszane warzywa. Całość gotować około 10 min, często mieszając.
  • Kapusta na zimę 2. Kapustę z marchewką ładować do słoików (na gorąco lub po ostudzeniu). Uzupełniać pozostałym na dnie garnka płynem (zalewą). Słoiki zakręcać. Pasteryzować 25 min.

Porady

Z podanych składników wychodzi 12 słoików o pojemności około 1/2 L.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować