Kaczka po pekińsku

0 (0 ocen)

Smaczna kaczka przygotowana na sposób chiński, ale w znacznie przyśpieszonym czasie. Oryginalnie powinna być przygotowana parę dni i wisieć na haku w przewiewnym miejscu, polewana marynatą. U mnie wersja spolszczona z sosem śliwkowym.

Składniki:



  • 1 kaczka
    1/3 szklanki sosu sojowego
    2 łyżki octu ryżowego
    1/3 szklanki wódki
    1 łyżka oleju
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    3 ząbki czosnku
    SOS ŚLIWKOWY:
    200g śliwek węgierek
    3 łyżki sosu balsamicznego
    1/2 łyżeczki mielonych goździków
    4-5 łyżek sosu spod kaczki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kaczka po pekińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę włożyć całą do wrzątku. Parzyć przez 5min. Wyjąć z wody. Ostudzić i oczyścić ze wszystkich pałek.
  • 2. Wszystkie składniki marynaty umieścić w naczyniu, czosnek rozgnieść. Wystudzoną kaczkę natrzeć marynatą i pozostawić ją w chłodnym miejscu przez dobę. Kaczkę należy co parę godzin polewać marynatą. Żeby nie wysychała.
  • 3. Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez 15min z jednej strony, a potem przewrócić na drugą. Po 10min zmniejszyć temperaturę do 170*C i piec kaczkę przez 2godziny. Można jeszcze obracać w trakcie pieczenia. Jeżeli będzie się nam za bardzo przypalać to przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić na 5min, żeby mięso odpoczęło.
  • 4. Śliwki (mogą być mrożone) włożyć do garnka razem z pozostałymi składnikami sosu. Chwilę gotować na małym ogniu. Zmiksować blenderem. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodać wodę. Podawać z kaczką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Marynata Mięso Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować