Smaczna kaczka przygotowana na sposób chiński, ale w znacznie przyśpieszonym czasie. Oryginalnie powinna być przygotowana parę dni i wisieć na haku w przewiewnym miejscu, polewana marynatą. U mnie wersja spolszczona z sosem śliwkowym.
Kaczka po pekińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę włożyć całą do wrzątku. Parzyć przez 5min. Wyjąć z wody. Ostudzić i oczyścić ze wszystkich pałek.
2.Wszystkie składniki marynaty umieścić w naczyniu, czosnek rozgnieść. Wystudzoną kaczkę natrzeć marynatą i pozostawić ją w chłodnym miejscu przez dobę. Kaczkę należy co parę godzin polewać marynatą. Żeby nie wysychała.
3.Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez 15min z jednej strony, a potem przewrócić na drugą. Po 10min zmniejszyć temperaturę do 170*C i piec kaczkę przez 2godziny. Można jeszcze obracać w trakcie pieczenia. Jeżeli będzie się nam za bardzo przypalać to przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić na 5min, żeby mięso odpoczęło.
4.Śliwki (mogą być mrożone) włożyć do garnka razem z pozostałymi składnikami sosu. Chwilę gotować na małym ogniu. Zmiksować blenderem. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodać wodę. Podawać z kaczką. Smacznego!
Komentarze