Pyszne, orzeźwiające, idealne na różne uroczystości.
Składniki:
Proporcja na standardowa blaszkę około 40x25 cm
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli cukier i żółtka. Masę przelewamy do dużej miski i przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ręcznie, dokładnie mieszamy drewniana łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. przez około 20-25 minut lub do suchego patyczka ( wszystko zależy od piekarnika). Biszkopt studzimy.
Masa pomarańczowa:
3 budynie waniliowe po 60g
4 szklanki soku pomarańczowego
260 gram margaryny Kasi
2 szklanki cukru
3 szklanki soku zagotowujemy z 2 szklankami cukru i margaryną, mieszamy często by tłuszcz i cukier się całkowicie roztopił. W pozostałym soku rozprowadzamy budynie, wlewamy do gotującego się soku i gotujemy budyń. Cały czas mieszając. Ugotowany budyń wylewamy na biszkopt. Wyrównujemy powierzchnie. pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Masa jogurtowa:
3 galaretki cytrynowe + 300 ml wrzątku
900 gramów jogurtu naturalnego
4 czubate łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i mieszamy, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie wlewamy do jogurtu, dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach. Wstawiamy do lodówki do stężenia i wylewamy na masę pomarańczową. Powierzchnie wyrównujemy.
Ciasto jogurtowo-pomarańczowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na masę jogurtową układamy delicję.
Galaretki rozpuszczamy w 1200 ml gorącej wody i pozostawiamy do stężenia. Po czym wylewamy na delicję. Wstawiamy do lodówki do całkowtego schłodzenia.
Komentarze