Placek budyniowo - pomarańczowa Delicja

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Rewelacyjne połączenie delikatnego biszkopta z przepyszną masą budyniową, galaretką pomarańczową i polewą czekoladową. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie. Takie ciasto sprawdzi się zarówno na różnego rodzaju przyjęcia jak i podczas świąt. Zawsze smakuje wyśmienicie. Idealne do kawy :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: blacha ok. 28cm x24 cm
    biszkopt :
    4 jajka L,
    4 łyżki cukru,
    2 łyżki mąki pszennej ( z górką),
    2 łyżki budyniu śmietankowego ( z górka),
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    3-4 krople aromatu pomarańczowego,
    masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowy bez cukru ( po 35g),
    600 ml mleka 3,2%,
    200 g masła 82%,
    5 łyżek cukru,
    galaretka:
    2 galaretki pomarańczowe,
    750 ml wrzątku,
    polewa czekoladowa:
    100g czekolady mlecznej
    100g czekolady gorzkiej ( u mnie 90%),
    ok. 60 ml mleka 3,2%,
    ok. ½ płaskiej łyżeczki żelatyny
    oraz:
    biszkopty okrągłe,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek budyniowo - pomarańczowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Przygotowanie biszkoptów jest takie same, różni się tylko tym że do ciemnego dodajemy kakao.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    masa budyniowa:
    Budynie mieszamy dokładnie w ok. 200 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę studzimy. Gdy przestygnie wykładamy na budyń. Gdyby masa źle była zbyt gęstą i ciężko ja było wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować.
    galaretka:
    Galaretki dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.
    Gdy zacznie tężeć wylewamy na masę budyniową. Na galaretce układamy biszkopty.
    polewa:
    Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy pomału na biszkopty. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego!

Porady

Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci to biszkopt możemy delikatnie nasączyć likierem pomarańczowym :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować