Babka jogurtowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z ksylitolem.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
Do ubitej piany dodajemy 2 łyżki cukru brązowego i miksujemy.
Do utartych żółtek dodajemy za koleją: mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy, pół łyżeczki soli.
Miksujemy na gładko. Masę delikatnie mieszamy z pianą(mieszamy krótko aby masa nie straciła "puszystości") Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu.
Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło.
Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia.
Porady
Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania :)
Komentarze