Babka jogurtowo-pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Czym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ...
Pyszne ciasto jogurtowo-pomarańczowe oblane białą czekoladą !

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/2 szkl. jogurtu Greckiego
    3 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2/3 szkl. ksylitolu
    2 łyżki brązowego cukru
    sok z połowy pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka jogurtowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek.
    Żółtka ucieramy z ksylitolem.
    W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
    Do ubitej piany dodajemy 2 łyżki cukru brązowego i miksujemy.
    Do utartych żółtek dodajemy za koleją: mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy, pół łyżeczki soli.
    Miksujemy na gładko. Masę delikatnie mieszamy z pianą(mieszamy krótko aby masa nie straciła "puszystości") Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu.
    Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło.
    Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia.

Porady

Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować