Ciasto pomarańczowa delicja

  • wyświetlono: 208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ciasto wzorowane na znanych ciasteczkach "Delicje" Pomarańczowa galaretka z pomarańczami na biszkopcie całość dopełniona aksamitnym musem czekoladowym. Polecam niebo w gębie :)

34755375_2105387506170639_248118336544571392_n
  • 1 porcje
  • 120min

Składniki

Biszkopt tortownica o średnicy 24cm
2 jajka L
50 gram mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
łyżeczka octu.
szczypta soli
Galaretka pomarańczowa
3 średniej wielkości soczyste pomarańcze
2 galaretki pomarańczowe
Mus czekoladowy
200 gramów gorzkiej czekolady
3 jajka L
100 ml słodkiej śmietanki 30%
1 solidna łyżka masła ok 30 gramów
50 ml mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki likieru

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto pomarańczowa delicja

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielić od żółtek i ubijać ze szczyptą soli na gęstą pianę następnie cały czas miksując dodawać stopniowo cukier.
    Żółtka wymieszać z octem i dodawać raz po razie ciągle miksując do ubitych białek.
    Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
    Dodajemy do ubitych białek również stopniowo i mieszamy delikatnie za każdym razem szpatułką aby białka zbytnio nie opadły.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę biszkoptowa.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka ok. 20 minut.
    Biszkopt po upieczeniu wyciągamy i uderzamy z wysokości ok. 50 cm o blat.
    Pozostawiamy do wystudzenia.
  • 2. Galaretki zalać 650 ml gorącej przegotowanej wody dokładnie wymieszać.
    studzimy i wkładamy do lodówki do momentu aż lekko stężeje.
    W między czasie pomarańcze obrać, powycinać białe części i pokroić na mniejsze kawałki.
    Przekładamy na sito z miską. Pomarańcze puszczą sok który przyda się do nasączenia biszkoptu.

    Następnie biszkopt obkroić wzdłuż rantu wyciągnąć zdjąć papier do pieczenia i ponownie przełożyć biszkopt do tortownicy.
    Nasączamy sokiem z pomarańczy
    Przekładamy mocno tężejącą galaretkę i pokrojone pomarańcze.
    Całość wyrównujemy za pomocą łyżki którą można moczyć we wrzątku co nam ułatwi pracę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. Mus czekoladowy
    Żółtka oddzielamy od białek
    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnuszka wraz z mlekiem, masłem i likierem, całość lekko podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa na koniec dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Nie gotujemy ! Odkładamy na bok do przestudzenia.
    W międzyczasie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier miksujemy aż powstanie gęsta lśniąca piana.
    Ubitą pianę dodajemy łyżka po łyżce do masy czekoladowej za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.
    Śmietankę ubić na gęsty krem i dodajemy do masy czekoladowej z białkami i ponownie delikatnie mieszamy .
    Gotowy mus czekoladowy wykładamy na stężałą galaretkę z pomarańczami, wyrównujemy i wkładamy ponownie do lodówki na kilka godzin. (minimum 5-6 lub na noc)
    Przed podaniem można oprószyć kakao.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaCiastopomarańczebiszkoptczekoladaDeserplacekmus czekoladowyciasto delicja

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto "Delicje"

Dodane przez: monika_4466

Ciasto "Delicje"

Proste ciasto ale za to niesamowite...

ciasto delicja

Dodane przez: juchab

Ciasto Delicja z mandarynkami

Ciasto o wielu warstwach, które...

CIASTO Z DELICJAMI

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Ciasto z delicjami

Jest to ciasto trochę pracochłonne...

image-1qxkyyv

Dodane przez: bozena58

ciasto "Delicje"

pyszne ciasto na różne okazje

Ciasto z delicjami

Dodane przez: Mała_Mi

Ciasto z delicjami

Aromatyczne ciasto zakrapiane spirytusem.

Delicja

Dodane przez: myszka23

Ciasto Delicja

Bardzo lubię to ciasto, ładnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE