Ciasto pomarańczowa delicja

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Przepyszne ciasto wzorowane na znanych ciasteczkach "Delicje" Pomarańczowa galaretka z pomarańczami na biszkopcie całość dopełniona aksamitnym musem czekoladowym. Polecam niebo w gębie :)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Biszkopt tortownica o średnicy 24cm
    2 jajka L
    50 gram mąki pszennej tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru
    łyżeczka octu.
    szczypta soli
    Galaretka pomarańczowa
    3 średniej wielkości soczyste pomarańcze
    2 galaretki pomarańczowe
    Mus czekoladowy
    200 gramów gorzkiej czekolady
    3 jajka L
    100 ml słodkiej śmietanki 30%
    1 solidna łyżka masła ok 30 gramów
    50 ml mleka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki likieru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto pomarańczowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielić od żółtek i ubijać ze szczyptą soli na gęstą pianę następnie cały czas miksując dodawać stopniowo cukier.
    Żółtka wymieszać z octem i dodawać raz po razie ciągle miksując do ubitych białek.
    Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
    Dodajemy do ubitych białek również stopniowo i mieszamy delikatnie za każdym razem szpatułką aby białka zbytnio nie opadły.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę biszkoptowa.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka ok. 20 minut.
    Biszkopt po upieczeniu wyciągamy i uderzamy z wysokości ok. 50 cm o blat.
    Pozostawiamy do wystudzenia.
  • 2. Galaretki zalać 650 ml gorącej przegotowanej wody dokładnie wymieszać.
    studzimy i wkładamy do lodówki do momentu aż lekko stężeje.
    W między czasie pomarańcze obrać, powycinać białe części i pokroić na mniejsze kawałki.
    Przekładamy na sito z miską. Pomarańcze puszczą sok który przyda się do nasączenia biszkoptu.

    Następnie biszkopt obkroić wzdłuż rantu wyciągnąć zdjąć papier do pieczenia i ponownie przełożyć biszkopt do tortownicy.
    Nasączamy sokiem z pomarańczy
    Przekładamy mocno tężejącą galaretkę i pokrojone pomarańcze.
    Całość wyrównujemy za pomocą łyżki którą można moczyć we wrzątku co nam ułatwi pracę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. Mus czekoladowy
    Żółtka oddzielamy od białek
    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnuszka wraz z mlekiem, masłem i likierem, całość lekko podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa na koniec dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Nie gotujemy ! Odkładamy na bok do przestudzenia.
    W międzyczasie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier miksujemy aż powstanie gęsta lśniąca piana.
    Ubitą pianę dodajemy łyżka po łyżce do masy czekoladowej za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.
    Śmietankę ubić na gęsty krem i dodajemy do masy czekoladowej z białkami i ponownie delikatnie mieszamy .
    Gotowy mus czekoladowy wykładamy na stężałą galaretkę z pomarańczami, wyrównujemy i wkładamy ponownie do lodówki na kilka godzin. (minimum 5-6 lub na noc)
    Przed podaniem można oprószyć kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Galaretka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować