Ciasto styropian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
Do miski dodajemy 3 szklanki mąki pszennej, 5 żółtek, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz posiekane zimne masło. Ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do zamrażalnika na 30 min.
2.Krok 2
W tym samym czasie w osobnej misce białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas miksując dodajemy małymi porcjami cukier tak aby w czasie miksowania rozpuścił się i wtedy dodajemy kolejna porcje. Na sam koniec dodajemy jogurt w temp. pokojowej, proszek do pieczenia, 2 torebki proszku budyniowego i całość miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy wiórki kokosowe i ponownie całość miksujemy.
3.Krok 3
Ciasto podzielić na 2 równe części – jedną z nich wylepić dno formy do pieczenia ( 25 cm x 30 cm) , którą wykładamy wcześniej papierem do pieczenia . Na cieście rozsmarować dżem morelowy i wylać masę jogurtową i wyrównać.
4.Krok 4
Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60-70 min. i powoli chłodzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie ciasto wstawić do lodówki.
Komentarze