Ciasto styropian z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części, włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.
2.Masa śmietanowa:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier. Śmietanę zmiksować z proszkiem budyniowym, dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
3.Przygotowanie do pieczenia:
Jedną część ciasta zetrzeć na tarce do blachy (25/35 cm.), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę śmietankową, wyrównać. Na masie poukładać jagody, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 180*C przez około 60 minut.
Porady
Piekąc sernik, czy jabłecznik zawsze podpiekam spód ciasta ok. 15 - 20 min. w temp. 180*C by uniknąć zakalca.
Komentarze