Ciasto styropian z jagodami

4.5 (193 ocen)

Ciasto, które swoim smakiem przypomina sernik, lecz nie zawiera go nawet grama :-)

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    5 żółtek
    1/2 szklanki cukru pudru
    250 g zimnego masła
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    5 białek
    szczypta soli
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1200 g kwaśnej śmietany 18%
    2 opakowania budyniu śmietankowego

    Dodatkowo:
    około 400 g jagód (użyłam mrożonych)
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Ciasto styropian z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części, włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier. Śmietanę zmiksować z proszkiem budyniowym, dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
  • * 3. Przygotowanie do pieczenia:
    Jedną część ciasta zetrzeć na tarce do blachy (25/35 cm.), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę śmietankową, wyrównać. Na masie poukładać jagody, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 180*C przez około 60 minut.

Porady

Piekąc sernik, czy jabłecznik zawsze podpiekam spód ciasta ok. 15 - 20 min. w temp. 180*C by uniknąć zakalca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować