Jajka w pomidorach

0 (0 ocen)

Smaczna propozycja na wegetariański, ale nie tylko, obiad, kolację czy przystawkę. Jajka można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno z ziemniakami, ryżem bądź pieczywem. Taka potrawa na pewno nie ujmie smakowitości wielkanocnemu stołowi. Smacznie, szybko i prosto.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
    1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400g)
    1 średnia biała cebula
    2 ząbki czosnku
    po 1/2 pęczka bazylii i natki pietruszki
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy
    3 łyżki śmietany 12%
    1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Sos pomidorowy

Jajka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w pomidorach 1. W garnku rozpuścić masło, dodać oliwę - na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać pomidory, posiekaną zieleninę oraz Vegetę. Gotować 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Jajka w pomidorach 2. Dodać śmietanę, wymieszać.
  • Jajka w pomidorach 3. Dołożyć obrane jajka i całość chwilę gotować. Danie doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować