Szaszuka - Jajka sadzone w pomidorach

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 10 min

Shakshouka (szakszuka) czyli pyszne śniadanie rodem z Tunezji, popularne również w kuchni izraleskiej, marokańskiej oraz egipskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan, a w praktyce są to jajka sadzone w pomidorach z dodatkami

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 jajka
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    5 pomidorów lub 1 puszka krojonych
    1 czerwona papryka
    6 zielonych oliwek
    szczypta chili w proszku
    sól, pieprz
    1 łyżka oliwy do smażenia
    natka pietruszki do posypania
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Szaszuka - jajka sadzone w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni na oleju rzepakowym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy minutkę i dorzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, smażymy aż nieco zmięknie. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory i pokrojone w pasterki oliwki. Przyprawiamy do smaku chili, solą oraz pieprzem i gotujemy sos przez ok 5 min aby smaki się ze sobą połączyły. Wbijamy jajka i przykrywamy patelką pokrywką i czekamy aż jajka się zetną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Olej Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować