jagodowe muffinki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 45 min

znakomite muffinki z borówkami leśnymi zebranymi podczas jednej z rodzinnych wycieczek do lasu

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na 12-18 sztuk:

    85 g miękkiego masła
    3 szklanki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    1 szklanka cukru
    1 duże jajko + 2 duże żółtka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 szklanka mleka
    2 szklanki świeżych jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Jagodowe muffinki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
    Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem na średnich obrotach na puszystą masę. Dodać jajka i wanilię. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i naprzemiennie dodawać mąkę oraz mleko, zaczynając i kończąc na mące. Wsypać jagody i delikatnie wymieszać łopatką.
    Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Odstawić i przygotować kruszonkę.

    Kruszonka:

    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    80 g stopionego masła, może być ciepłe


    W misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i cynamonem. Wlać stopione masło i wymieszać widelcem, aż powstaną spore grudki ciasta.
    Muffiny obficie posypać kruszonką. Piec ok. 30 minut, aż zyskają złocisty odcień.

Porady

Studzić w formie przez 15 minut, potem wyjąć muffiny z formy. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować