paluchy czosnkowe z bazylią i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 50 min

idealne do dipów, czerwonego barszczyku, ja zajadałam z sosem pomidorowym ze śliwkami, który niedawno robiłam na zimę

  • 50 min

Składniki:

  • Wystarcza na ok 15-18 paluchów
    30 dag mąki,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka czosnku granulowanego
    1,5 łyżki suszonej bazylii,
    Około ¾ szklaki wody,
    3 dag drożdży,
    1 łyżeczka cukru,
    4 łyżki oleju (najlepiej spod pomidorów),
    Około 10-12 połówek suszonych pomidorów

Paluchy czosnkowe z bazylią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdże rozpuścić w ciepłej ale nie gorącej wodzie. Zagnieść ciasto z wymienionych składników, dodać drożdże, odstawić na 45 min do wyrośnięcia. Formować wałeczki dłońmi na stolnicy, gotowe wyłożyć na blache i upiec w piekarinku aż się zarumienią

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy