Jagodowe muffinki z orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne, słodkie - rozpływają się w ustach.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
    100g mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki sody
    100g posiekanych orzechów włoskich
    szczypta soli
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju (125 gram masła)
    130g cukru
    250g jogurtu
    aromat śmietankowy
    300g umytych, osączonych jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Muffinki

Jagodowe muffinki z orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffinki jagodowe przed pieczeniem 1. 1. Wymieszać razem obie mąki, sodę, sól i 2/3 poszatkowanych orzechów włoskich.
    2, W drugiej misce wymieszać olej, jajka, jogurt, cukier i parę kropli aromatu śmietankowego.
    3. Wsypać mieszankę z mąką, jagody i krótko, delikatnie wymieszać.
    4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami, (do 3/4 foremki), wierzch posypać pozostałymi orzechami włoskimi.
    5. Piec w temperaturze 160’C na funkcji termoobieg przez około 25 minut.

Porady

Do przyrządzenia deseru można użyć także innych orzechów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować