Irlandzki chleb na sodzie

5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nada ciekawego smaku codziennym kanapkom.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g sztucznego miodu
    4 łyżki roztopionego masła
    3 łyżki cukru
    2 jajka
    3/4 szkl. maślanki
    200 g mąki żytniej
    300 g mąki graham
    250 g mąki pszennej typ 750
    1 łyżeczka soli
    20 g proszku do pieczenia
    1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Irlandzki chleb na sodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, masło i cukier utrzeć.
  • 2. Jajka zmiksować z maślanką i dodać do masy miodowej.
  • 3. Do masy dodawać porcjami wymieszane ze sobą suche składniki.
  • 4. Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem podłużnej formy.
    Piec 70 minut w 180 stopniach (gdy wierzch zacznie się przzypalać, przykryć folią aluminiową).

Porady

Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, posmarowany masłem i posypany solą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować