Chleb na sodzie

4.75 (8 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Chleb na sodzie to idealna opcja dla opornych w kwestii pieczenia chleba.
Jego wielkim atutem jest prostota i szybkość przygotowania – nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki w wsadzić do piekarnika. Po 30 minutach możemy cieszyć się smakiem świeżego bochenka.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 450g mąki pszennej typ 450
    250g mąki pszennej typ 1850
    1 mała łyżeczka sody oczyszczonej
    1-1,5 mała łyżeczka soli
    1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
    450ml maślanki, kwaśnego mleka lub jogurtu
Wystaw ocenę:

4.75 (8 ocen)

Zobacz również:

Chleb Chleb razowy

Chleb na sodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, wymieszać. Dodać maślankę i wymieszać ciasto do momentu, aż będzie luźne. Jeśli jest za gęste dodać wody. ciasto chwilę wyrobić, włożyć do formy keksowej, naciąć na krzyż. Chleb piec około 40 – 45 minut w 220stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soda oczyszczona Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować