Chleb na sodzie

5 (167 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Irlandzki chleb na sodzie to idealna opcja dla opornych w kwestii pieczenia chleba.
Jego wielkim atutem jest prostota i szybkość przygotowania – nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki w wsadzić do piekarnika. Po 30 minutach możemy cieszyć się smakiem świeżego bochenka.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej (chlebowej)
    1 łyżeczka sody
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    2 łyżki oliwy z oliwek
    300ml maślanki lub kefiru
    1 mały słoik oliwek
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na sodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać grubo posiekane oliwki, bazylie, wlać olej i maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników.
    Ciasto przełożyć do foremki oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
    Chleb piec w 200stopniach, przed 3-35minut na złoty, brązowy kolor. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować