Haluszki z bryndzą podhalańską

0 (0 ocen)

  • 60 min

Warto poświęcić trochę czasu, by przygotować to danie.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 6 głodnych osób:

    1,2 kg ziemniaków
    4 szkl. mąki
    sól
    350 g bryndzy podhalańskiej
    500 g wędzonego boczku w plasterkach
    6 łyżek krojonego szczypiorku
    100 g masła

Haluszki z bryndzą podhalańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Odstawić na 15 minut, zlać sok, który się oddzielił. Dodać mąkę i sól do smaku, wymieszać o odstawić na 20 minut.
  • 2. Boczek położyć na rozgrzanej patelni i smażyć, mieszając, do czasu, aż zrobi się chrupki.
  • 3. W dużym garnku zagotować dużą ilość osolonego wrzątku i kłaść na niego mokrą łyżką niewielkie kawałki ciasta ziemniaczanego. Gdy wypłyną, gotować jeszcze 5 minut.
  • 4. Ugotowane kluski przelać zimną wodą, polać roztopionym masłem, oprószyć szczypta soli, udekorować boczkiem, posypać pokruszoną bryndzą i szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy