Indyk z ananasem i śliwkami

4.51 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Do Agaty i Pawła Grabickich z Warszawy zostaliśmy zaproszeni na rodzinne święto. Niezwykle aromatyczny i soczysty indyk smakował wyśmienicie!

Składniki:

  • ● 0,5 kg filetu z indyka
    ● puszka ananasów w plastrach
    ● ok. 20 szt. suszonych śliwek
    ● rozmaryn
    ● 1/2 kostki rosołowej
    ● 5 ziarenek ziela angielskiego
    ● 2 listki laurowe
    ● 5 owoców jałowca
    ● 3 łyżeczki przyprawy do drobiu
    ● łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4.51 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk z ananasem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i kroimy w poprzek włókien na kawałki. Nacieramy przyprawą
    do drobiu. Układamy w naczyniu
    żaroodpornym i obkładamy
    połówkami plastrów ananasa
    oraz śliwkami. Jeśli mięsa jest
    więcej, możemy ułożyć drugą
    warstwę i również obłożyć ananasem
    i śliwkami.
  • 2. 2. Podgrzewamy sok z ananasów
    i rozpuszczamy kostkę rosołową.
    Dodajemy rozmaryn,
    listki, ziele angielskie i jałowiec
    oraz oliwę. Indyka z owocami
    zalewamy sosem. Pieczemy
    1,5-2 godziny w temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować