idealne ciasto na tartę

4.5 (156 ocen)

  • 20 min

Zazwyczaj jak robiłam tartę, ciasto wychodziło nazbyt maślane lub grube.Ten przepis należy do najlepszych, z jakich korzystałam. Ciasto jest idealnie kruche, nie łamie się, no i przede wszystkim pasuje do wszelkiego rodzaju nadzienia.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    6 łyżek zimnego masła (ok 100 g)
    2 łyżki oleju
    1/4 szklanki lodowatej wody (najlepiej wody z lodem)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto Przystawki

Idealne ciasto na tartę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z cukrem i solą, przesypujemy do woreczka i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie przesypujemy do miski, dodajemy masło, olej i wodę. Wszystko miksujemy do momentu, aż powstanie jednolita masa. Dłońmi zlepiamy w kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • ciasto 2. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy na średnicę większą od średnicy formy do tarty (jest to bardzo ważne, ponieważ jeżeli okaże się, że na któryś z boków zabraknie ciasta i je naciągniemy, podczas pieczenia skurczy się i wróci do poprzednich rozmiarów).
  • ciasto 3. Ciasto nawlekamy na wałek i płynnym ruchem rozkładamy je na formie, a następnie delikatnie dociskamy je do brzegów. Wałkiem wyrównujemy brzegi ciasta.
  • ciasto 4. Folię aluminiową smarujemy masłem i przykładamy ją do ciasta. Na wierzch wsypujemy ziarna grochu. Całość zapiekamy ok 15 minut w 190*C. Po tym czasie ściągamy folię i ciasto nakłuwamy widelcem. Tarta jest gotowa do nałożenia ulubionych dodatków :)))
    Z dodatkami pieczemy jeszcze ok 15 minut w 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować